За първи път Електроенергийният системен оператор (ЕСО), Българската независима енергийна борса,

...
За първи път Електроенергийният системен оператор (ЕСО), Българската независима енергийна борса,
Коментари Харесай

Сделките на българската енергийна борса стават част от европейския пазар

За първи път Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО), Българската самостоятелна енергийна борса, локалните производители, търговци и консуматори на електрическа енергия ще станат част от общия пазар на електрическа енергия на Европейски Съюз на 11 май. Проектът ще гарантира повече конкуренция и по-добри цени, оповестиха от БНЕБ. По този метод локалните производители ще имат по-малко въздействие на борсата и ще има по-малко благоприятни условия за пазарни операции.

Това ще стане като в сегмента „ Ден напред “ ще се дава достъп на българските участници до офертите на останалите пазарни участници в цяла Европа. Възможността се реализира посредством идна пазарна интеграция сред България и Гърция. Преди това предстоят проби от страна на българските и гръцките регулатори, които ще се проведат сред 16 март и 30 април.

„ Най-значимото обединяване в бранша на енергетиката на Европейски Съюз се чака да бъде изцяло приключено до края на годината с връзката на 4MMC границите (Чехия, Унгария, Румъния и Словакия) с MRC посредством плана за междинно свързване Interim Coupling и директно по-късно, посредством свързването на България през общата ни граница с Румъния “, сподели Константин Константинов, изпълнителен шеф на Българска самостоятелна енергийна борса (БНЕБ).

От самото начало на действителна борсова търговия в България през 2016 година, БНЕБ е пълновръстен член на обединяването на всички европейски тържища - MRC (Multi Regional Coupling), със настоящо име SDAC (Single Day Ahead Coupling), както и на SIDC (Single Intraday Coupling). Участието в тези обединявания дава опция от една страна, борсовите оператори да сплотяват офертите, които електронните системи за търговия записват, а от друга, преносните оператори да дават данни за наличните равнища на трансграничните права за транспорт, или по този начин наречените потенциали.

В момента клиринговите цени и клиринговите размери на БНЕБ се пресмятат дружно с останалите тържища в Европа, само че без да са обезпечени въпросните данни за потенциалите. Пазарното обединяване дава автоматизиран достъп на българските участници до офертите на останалите пазарни участници в цяла Европа. А съответната опция за този достъп се дефинира от равнищата на потенциалите, т.е. какъв брой сила може да премине физически от една национална система в друга.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР